eBay: guide del 1

2009-08-02 17:28:46
Har du funderat på att shoppa på eBay? Du kanske har hört från vänner som har gjort ett och annat köp till ett bra pris. Har du tänkt prova själv, men tycker att det verkar invecklat och är lite osäker på hur ett köp går till från början till slut? Visst - det finns ju också svenska Tradera, men där finns kanske inte just det du letar efter. eBay är ju en enorm köp- och- säljportal, och har medlemmar världen över. Därför kan det också vara så mycket billigare, med tanke på valutaskillnader. Men tänk alltid på att det tillkommer kostnader, såsom frakt.

Vad är då bra att tänka på om man vill köpa någonting på eBay?
Här är några viktiga punkter, och lite tips:

Håll dig uppdaterad på valutakurser.
De vanligaste valutakurserna på eBay är amerikanska dollar USD, och brittiska pund GBP.
Bra länk: www.valuta.se

Det finns två köpsätt på eBay: Auktion och Köp Nu.
Vid Auktion lägger du bud på varan. Du kan direkt lägga ett maxbud, som innebär att du automatiskt bjuder över andra budgivare så länge priset inte övergår ditt maxbud (som du kan höja när du vill).
Vid Köp Nu betalar du varan direkt, och priset är alltid högre än i auktionerna.

Bevakningslistan. När du gör en sökning och hittar flera intressanta träffar kan du lägga dem på din bevakningslista med ett enkelt knapptryck. Ett smart sätt att jämföra priser, lägga till egna noteringar m.m. Listan kan du kolla via My eBay när du är inloggad.

Vem är säljaren? Kolla ALLTID säljarens omdöme. Som eBay-medlem har man ett användarnamn med en siffra inom parentes och betyg i procent.

Detta betyder att användaren har sålt och/eller köpt 150 varor och fått utmärkt omdöme varje gång. Självklart är det alltså bra med säljare som har hög procent! Gå in och läs omdömen. Vad har varit bra - låg fraktkostnad, god kommunikation, snabb frakt? Genom att klicka på användaren kommer du till hans/hennes personliga sida. Ju mer du vet om säljaren, desto bättre.

Frakt. Gå in och läs på objektbeskrivningen för att ta reda på fraktkostnaden. Skickar säljaren internationellt, och vad kostar det till Sverige? Det brukar vara möjligt att lägga till en försäkring, så att du kan övervaka och spåra din vara.

Bilder och beskrivning. Det är viktigt att du läser igenom varans beskrivning. Vad utlovas? Kolla bilderna, är det bra kvalitet? Om du är osäker, ställ en fråga till säljaren eller be om fler bilder. En bra säljare ger alltid bra service.

I nästa del: Betalningssätt? Tull och moms?

Bookmark and Share Pusha Följ med bloglovin' Follow me on Twitter

Kommentarer


Kontakt: Skicka mig ett e-mail!

Jag tar emot designbeställningar. Kika på designsidan!


Anneli

Jättebra info. Har faktiskt undrat lite just över ebay. Hur mår hundarna?

Kommentera inlägget här:



« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?
Related Posts with Thumbnails